Voor de meeste mensen zal het inmiddels bekend zijn dat SAP BusinessObjects de on-premise analytics oplossing is en dat SAP Analytics Cloud de oplossing is die geployed is in de cloud. Beide producten bestaan naast elkaar en voor beide producten is er een aparte roadmap al werkt SAP wel een stuk intensiever aan SAP Analytics Cloud dan aan SAP BusinessObjects. De reden hiervoor is dat SAP Analytics Cloud de centrale plek inneemt in het SAP analytics product portfolio. Echter, zoals aangegeven ook in het SAP statement of direction, blijft SAP BusinessObjects ook in de aankomende jaren ondersteund door middel van nieuwe features en performance verbeteringen.

In het kader van bovenstaande ontwikkelingen, waarin ik verwacht dat SAP BusinessObjects in de toekomst zal dienen als een semantische laag en rapportage tool en SAP Analytics Cloud voor dashboarding, is het dan ook zeer interessant om te kijken naar de hybride mogelijkheden tussen beide producten. Het is namelijk mogelijk om bestaande Universes, Web Intelligence rapportages en Crystal Report documenten her te gebruiken als bron/data model in SAP Analytics Cloud. Op deze manier kun je sneller de overstap maken naar SAP Analytics Cloud en maak je tevens gebruik van de jarenlange investeringen die je in SAP BusinessObjects hebt gedaan (denk bijvoorbeeld aan de variabelen die aan alle Web Intelligence rapporten zijn toegevoegd). Voor velen van jullie zal de connectie met een SAP BusinessObjects universe bekend zijn dus in dit blog zal ik juist ingaan op de iets minder bekende hybride mogelijkheden met Web Intelligence en Crystal Reports. Allereerst zal ik echter, voor degene die hier nog niet bekend mee zijn, een overzicht geven van de verschillende connectie mogelijkheden in SAP Analytics Cloud.

Verschil tussen live en import connectie

In SAP Analytics Cloud kun je werken met een live dan wel import connectie. De live connectie is out of the box beschikbaar voor alleen SAP bronnen maar via een externe SAP partner applicatie kan ook verbinding gemaakt worden met andere type data bronnen. Via de import connectie zijn allerlei soorten bronnen beschikbaar. Bij de live connectie zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar van SAP Analytics Cloud. De beperkingen hangen af van het type bron dat wordt gebruikt. Tussen de live en import connectie zitten daarnaast een aantal technische belangrijke verschillen:

  • Bij een live connectie vindt er geen data replicatie plaats terwijl bij een import connectie de data gekopieerd zal worden naar SAP Analytics Cloud
  • Bij een live connectie worden de bestaande toegangsrechten gehonoreerd terwijl bij een import connectie deze opnieuw ingesteld dienen te worden in SAP Analytics Cloud
  • Bij een live connectie vindt er geen data bewerking plaats in SAP Analytics Cloud terwijl dit bij een import connectie wel mogelijk is
  • Bij een live connectie is de getoonde data altijd de laatste data die in de bron beschikbaar is terwijl bij een import connectie het inladen en updaten van de data ingepland moet worden

Web Intelligence als bron

De verbinding tussen SAP Analytics Cloud en Web Intelligence werkt alleen met een Live connectie. Om in SAP Analytics Cloud deze verbinding te kunnen maken dient er eerst een categorie aangemaakt te worden in de central management console omgeving van SAP BusinessObjects. De CUID van deze categorie dient toegevoegd te worden aan het properties document bij een live verbinding. Rapporten kunnen daarna beschikbaar gesteld worden in SAP Analytics Cloud door deze toe te voegen aan de categorie.

Verbinding maken met een Web Intelligence rapport in SAP Analytics Cloud werkt op dezelfde manier als met een universe. In plaats van het selecteren van een universe bij datasource kies je nu het gewenste Web Intelligence rapport dat je wilt gebruiken.

Het volgende menu wat zichtbaar wordt is het live universe query builder scherm (zoals aangeven, Web Intelligence maakt gebruik van dezelfde interface als bij de live universe connectie). In dit scherm kun je de objecten selecteren die je wilt toevoegen aan het data model in SAP Analytics Cloud. Ook eventueel aangemaakte variabelen in het Web Intelligence rapport zijn beschikbaar.

Nadat je de objecten hebt geselecteerd kan je vervolgens de configuratie van het live data model in SAP Analytics Cloud verder afronden en het model daarna opslaan. Daarna kun je het live data model gebruiken voor het maken van je analyse in SAP Analytics Cloud.

Verbinden met Crystal Reports

De connectie tussen Crystal Reports en SAP Analytics Cloud werkt net even anders als bij een universe dan wel Web Intelligence rapport. Allereerst werkt deze koppeling alleen met een import connectie en daarnaast dien je gebruik te maken van een Odata verbinding. Om deze verbinding op te zetten is het allereerst nodig om een recurring scheduling opdracht in te stellen van het rapport dat je wilt gebruiken. Zodra je dat hebt gedaan kun je in de eigenschappen van deze opdracht de Odata connectie link vinden die je nodig hebt bij het opzetten van de connectie in SAP Analytics Cloud.

Zodra je de verbinding in SAP Analytics Cloud hebt opgezet, er dienen een aantal zaken ingesteld te worden waarbij Axians graag ondersteuning biedt, kun je in de data modeller kiezen voor de Odata Services connectie.

Vervolgens kom je ook bij deze connectie in een query builder menu terecht waarin je de objecten vanuit het Crystal Reports document kunt selecteren die je wilt toevoegen aan het import data model in SAP Analytics Cloud.

Een groot verschil met de live connectie die wordt gebruikt bij o.a. Web Intelligence rapportages is dat je bij de import connectie, zodra je de gewenste objecten hebt geselecteerd, nog verdere bewerkingen kunt doen aan de data. Ook is het mogelijk om eventueel extra berekende dimensies of meetwaarden toe te voegen. Verder is het bij een import model mogelijk om een scheduling in te stellen zodat de meest recente data uit het Crystal Reports document elke keer opnieuw wordt opgehaald. Zorg hierbij voor dat de scheduling opdracht in SAP BusinessObjects en degene die je opzet in SAP Analytics Cloud op elkaar aansluiten.

Zodra het data model klaar is kan je starten met de analyse van de data in SAP Analytics Cloud door middel van het opzetten van een story dan wel een analytics application.

Meer informatie

Ook enthousiast geworden over deze verschillende hybide mogelijkheden? Wij ondersteunen graag bij het opzetten van de verschillende connecties.