De voordelen van de cloud zijn onmiskenbaar: je verhoogt de digitale wendbaarheid en slagkracht van je IT-afdelingen. Dat brengt echter ook nieuwe risico’s met zich mee, zoals een verlies van controle. Dat risico wil je voorkomen; zowel voor, tijdens als na jouw cloud-transitie. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, jouw reis naar de cloud start bij een analyse van de bestaande IT-infrastructuur. Je wilt immers dat kritische onderdelen van jouw omgeving optimaal blijven werken. In deze blog leggen we uit hoe jouw infrastructuur in lijn blijft met wat je in de cloud wilt bereiken.

De transitie naar de cloud begint met de wens van de organisatie. Oftewel: wat zijn jouw business-doelstellingen? Deze doelen geef je vorm met een architectuurschets, waarbij je technisch invult wat nodig is om het doel te bereiken. Maar om dat adequaat te doen, moet je de staat van je huidige omgeving kennen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is: vaak worden her en der eigen tools gebruikt om onderdelen in de gaten te houden. Denk aan losse applicaties voor het monitoren van de connectiviteit, dataopslag, server- en applicatieomgeving. Om de werking van de totale IT-infrastructuur te overzien, moeten deze silo’s bij elkaar komen. Door dat op te pakken vóór de reis naar de cloud begint, word je later niet verrast met integratie- en migratie-uitdagingen.

Blijf uitdagingen voor door jouw omgeving in kaart te brengen

Een nulmeting helpt om afhankelijkheden en knelpunten van je omgeving in kaart te brengen. Denk aan applicaties met onbekende afhankelijkheden, of een onverwachte hoeveelheid datastromen die niet kan worden ontkoppeld. Of er blijken allerlei applicaties en netwerksegmenten met elkaar te communiceren, terwijl dat helemaal niet mag.

Om de transitie naar de cloud soepel te doorlopen, wil je op voorhand beschikken over een rationeel en volledig overzicht van jouw huidige IT-infrastructuur. Met behulp van zogenaamde full-stack observability tools brengt Axians deze inzichten in kaart. Daarmee ontdek je de benodigde samenhang tussen de infrastructuur, applicatie en security-omgeving. Zo maak je gemakkelijker keuzes over het fundament van jouw hybride-cloud-architectuur. Denk aan het doorzetten van toegangs-policy’s naar de cloud, de verkeersstromen waarmee je rekening moet houden, en hoe je zaken lokaal en in de cloud isoleert. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als je getroffen wordt door een ransomware-aanval.

Hoe sluit je de IT-afdeling aan op de cloud?

Afhankelijk van de uitkomsten van de nulmeting, stel je vast wat moet veranderen om businessdoelstellingen te bereiken. Streef altijd naar eenvoud. Optimaliseer processen en maak ze efficiënter, dankzij standaardisering en automatisering. Deze transformatie gaat geleidelijk. Voer belangrijke veranderingen eerst door in jouw vertrouwde IT-omgeving. Door dat dagelijks beheerproces sofware-gedrevener te maken, went het IT-team vast aan deze beheervorm. Niet alleen techniek speelt daarin een belangrijke rol: juist kennisontwikkeling bij jouw mensen maakt het verschil in het beheer van de hybride cloud.

Het belangrijkste uitgangspunt is om één lijn aan te brengen in je operationele beheermodel. Het is verwarrend als jouw IT-specialisten hun resources in de cloud geautomatiseerd moeten uitrollen, maar dat ze die wijzigingen lokaal ineens handmatig of met losse scripts moeten doorvoeren. Beide omgevingen moet complementair zijn aan elkaar, zodat je de kracht van de beide werelden benut. Alleen dan draagt het IT-landschap werkelijk bij aan de digitale wendbaarheid, controle en slagkracht die je nastreeft in je transformatie naar de cloud.

Waar moet je nog meer op letten als je de reis naar de cloud gaat maken? In ons whitepaper ‘Gun jezelf een duurzame cloud-integratie’ bespreken we best practices en tips aan de hand van vier belangrijke pijlers: je processen, organisatie, informatie en de technologie.