Goede indoor dekking in bedrijfspanden wordt steeds belangrijker. Het wordt zelfs verplicht om altijd en overal 112 te kunnen bellen. Veel organisaties moeten hiermee aan de slag. Wat betekent dit voor jouw organisatie? Ons advies: maak van de verplichting een deugd en zorg nu overal voor perfecte indoor dekking. 

Afhankelijkheid indoor dekking groeit

Door de grote toename van smartphones en andere mobiele apparaten op de werkvloer is het belang van goede indoor dekking de laatste jaren al sterk toegenomen. Gebruikers verwachten ook steeds vaker dat dit bij een professionele organisatie ‘gewoon’ goed geregeld is. Toch is de indoor dekking in nieuwe en oudere bedrijfspanden nog niet overal een zekerheid. Daardoor kan de verbinding op sommige plekken wegvallen. Dat is niet alleen vervelend voor gebruikers, maar het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als in geval van nood 112 gebeld moet worden en dat niet meteen lukt.

Kamermotie 112

Om dit te verbeteren, heeft de Tweede Kamer recent een motie aangenomen die ervoor zorgt dat 112 altijd en overal gebeld moet kunnen worden. Het kabinet moet hiervoor in 2021 met een plan komen. Daardoor komt de indoor dekking van organisaties de komende tijd nog prominenter op de prioriteitenagenda. Net als ‘gas, water en licht’ wordt connectiviteit een basisrecht waarvan iedereen erop rekent dat het er is.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Voor veel organisaties betekent dit dat zij hun connectiviteit en indoor dekking de komende tijd tegen het licht zullen houden. Zodat zij waar nodig verbeteringen kunnen doorvoeren. Als dé expert in missie-kritische communicatiesystemen kan Axians hierbij uiteraard helpen bij alle aspecten. Voor het geven van advies, het maken van een optimaal ontwerp, uitvoeren van radiometingen, doorvoeren van verbeteringen tot en met 24/7 onderhoud en support. Wij zijn de enige partij in Nederland die hiervoor alles zelf in huis heeft.

Wat is er nu nodig?

Axians adviseert organisaties om verder te kijken dan alleen de wettelijke verplichting die eraan komt. Gebruik deze aanleiding om te zorgen dat de indoor dekking overal goed wordt. Dat zorgt voor betere prestaties en communicatie én minder irritaties op de werkvloer. Wat in jouw organisatie precies nodig is, is afhankelijk van het pand(en) en de bedrijfssituatie. Daarom adviseren wij iedere organisatie over de voor hen best passende oplossing. Wij adviseren daarbij leverancier-onafhankelijk.

Voor een deel van de organisaties is dit een goed moment om te kiezen voor een indoor antennenetwerk. Oftewel een DAS (Distributed Antenna System) dat de dekking in een gebouw sterk verbetert. Dit kan ook 5G-ready worden aangelegd. Maar dit is zeker niet de enige oplossing. Vraag onze adviseurs om de best passende oplossing voor uw situatie.

Wie is aan zet: verhuurder of huurder?

Een belangrijk aandachtspunt voor zakelijke huurders en verhuurders is de vraag wie van hen dit punt oppakt. In veel gevallen is de eigenaar en verhuurder de aangewezen persoon, maar soms zullen huurders hen daarop moeten wijzen. Voor verhuurders kan gegarandeerde indoor dekking hen extra aantrekkelijk maken, zeker met de verplichting voor 112 in aantocht. Voor verhuurders met een volledige indoor dekking kan Axians ook zorgen voor een certificaat waarop de gegarandeerde bereikbaarheid is vastgelegd.

SCL Telecom

Special Coverage Location: Communicatie met het C2000-netwerk te allen tijde mogelijk

Het C2000-netwerk is het communicatiesysteem dat de politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, Koninklijke Marechaussee en gelieerde organisaties gebruiken. Op sommige locaties of in bepaalde (ondergrondse gebouwen) is er niet voldoende radiodekking om de communicatie met en tussen de verschillende hulpdiensten mogelijk te maken.