Je wilt software of een applicatie laten ontwikkelen tegen een scherp tarief. Je hebt gehoord van offshore ontwikkeling in bijvoorbeeld India. Hoog gekwalificeerde ontwikkelaars, scherpe uurtarieven en dat tijdsverschil kun je ook in jouw voordeel gebruiken. Want zij bouwen terwijl jij slaapt en jij test de opgeleverde werkzaamheden de volgende ochtend. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.

Waarom offshore of nearshore ontwikkelen?

Er zijn meerdere redenen waarom gekozen wordt om offshore of nearshore te ontwikkelen. De belangrijkste reden was de afgelopen jaren de directe kostenreductie – het was immers crisis. Andere redenen zijn:

  • Toegang tot grote groep gekwalificeerde medewerkers
  • Lage loonkosten
  • Tijdswinst

Nadelen offshore/nearshore ontwikkeling

Uiteraard klinkt bovenstaande geweldig als je CTO of IT-manager bent. Lagere kosten zorgen voor een besparing, óf meer budget voor digitale innovatie om de concurrentie voor te kunnen blijven. In de praktijk blijkt helaas dat offshoring naar India lang niet altijd werkt. Hieronder een aantal zaken waar vaak problemen blijken te ontstaan.

  • Communicatietools: E-mail en online (video)calls via Teams/Zoom/etc. zijn handige communicatiemiddelen, maar dan wel ter aanvulling. Er gaat niets boven rechtstreeks en persoonlijk contact. Het liefst nog in de eigen taal. Met een Nederlandse ontwikkelaar kun je simpelweg even langsrijden en face to face bespreken wat er moet gebeuren.
  • Details zijn “lost in translation”: Engels is niet de moedertaal van beide partijen. Hoe goed jij, je medewerkers of de ontwikkelaars zich kunnen uitdrukken in het Engels, er zullen vaak genoeg momenten zijn waarop de boodschap niet goed overkomt. En daar kom je vaak pas veel te laat achter.
  • Meer eisen: Een tekort aan doeltreffende communicatiemiddelen en regelmatige updates kan leiden tot misverstanden tussen opdrachtgever en ontwikkelaar. Ervaring leert dat er bij offshore-projecten meer specificaties nodig zijn om tot een goede software applicatie te komen. Vaak wordt dit tekort aan specificaties en details pas duidelijk nadat het werk is opgeleverd.
  • Gekwalificeerde ontwikkelaars: De kwaliteit van het personeel kan sterk verschillen. Het kan zomaar gebeuren dat een juniorontwikkelaar, die net twee weken aan de slag is bij het bedrijf, spaghetticode schrijft voor een bedrijfskritische software applicatie. Naast de vraag of dit wenselijk is, is het uurtarief van tien dollar extreem duur voor deze ontwikkelaar.
  • Beveiliging van gegevens en intellectueel eigendom: Beveiliging is altijd een groot risico bij offshoring. Je biedt de offshore ontwikkelaar toegang tot je computersystemen en dus ook  gevoelige informatie zoals medische dossiers of juridische stukken. Waar moet je aankloppen in geval van diefstal of identiteitsfraude?
  • Niet of foutief opleveren: Het is frustrerend als de offshore ontwikkelaar een product oplevert wat niet aan de eisen voldoet of als het product niet op de afgesproken datum wordt oplevert. De beperkte communicatiemogelijkheden of het tijdsverschil helpen niet in deze situatie.
  • Cultuurverschillen: De relatie tussen jou en de offshore ontwikkelaar kan worden beïnvloed door de verschillen in gewoonten en gebruiken. Als het niet goed lukt de cultuurkloof te overbruggen, kunnen er grote problemen ontstaan.

Wat zijn de totale kosten van ontwikkelen

Natuurlijk, er zijn voordelen aan offshore ontwikkelen – het uurtarief is laag – maar er zijn ook veel valkuilen. Daarom is het belangrijk om voor de start van een project te kijken naar de totale kosten van de ontwikkeling. Het offshore laten ontwikkelen van software vergt namelijk veel meer van je eigen organisatie. Denk hierbij aan het opstellen en uitwerken van specificaties, het projectmanagement, controle van de kwaliteit van de code en het testen van de applicatie.

Vooral slechte spaghetticode kan de doorontwikkeling kostbare en zelfs onmogelijke maken. Neem deze kosten ook mee in het totaalplaatje.

Ervaringen met offshoring

Als software ontwikkelaar heeft Axians ook gewerkt met nearshore en offshore ontwikkelaars en het resultaat was zeer wisselend. Bij goede offshore ontwikkelaars werd het kostenvoordeel alsnog besteed aan extra uren projectmanagement. Wij geloven in heldere samenwerking, alleen zo kunnen jouw medewerkers op een laagdrempelige en effectieve manier met onze ontwikkelaars schakelen. Werkt snel, prettig en deze werkwijze levert kwaliteit. Voor ons is offshore daarom een gesloten hoofdstuk.

App laten ontwikkelen in Nederland

Nederland kent een grote kenniseconomie met hoog opgeleide ontwikkelaars. Het uurtarief ligt hoger dan bij offshore-partijen. Door efficiënt werken, een kortere doorlooptijd en betere code zullen de kosten voor softwareontwikkeling elkaar niet veel ontlopen. Daarnaast kun je je beter concentreren op “first time right” in plaats van een berg aan correctiewerk, lange doorlooptijden en frustratie in het ontwikkeltraject in het geval van offshore ontwikkelen.

Kies het juiste ontwikkelplatform

De laatste jaren zijn low-code ontwikkelplatformen zoals Mendix en Outsystems in opkomst. Deze platformen stellen je in staat om tot 6x sneller te ontwikkelen. Dat komt door de integratie van projectmanagement- en ontwikkeltools. Bovendien neemt het platform veel repeterend werk van de ontwikkelaar uit handen. Combineer dit met de kracht van een Nederlandse ontwikkelaar en je hebt een geweldige combinatie.