De uitdaging van elke CIO is de groeiende vraag naar applicaties om de business te ondersteunen en vooruit te helpen. De IT-afdeling heeft het vervolgens al zwaar genoeg met het “aanhouden van het licht” voor bestaande legacy applicaties. Dit vaak vanwege het beperkte aantal resources. Om toch te kunnen voldoen aan deze vraag en daarnaast ook lucht te creëren voor innovatie is low-code development de enige optie voor de toekomst. Wij beantwoorden de vier meest gestelde vragen over low-code.

Wat is low-code development?

Low-code development is een methode voor softwareontwikkeling om (business) apps snel te ontwikkelen en op te leveren. Dit gebeurt met een minimum aan handmatige code, vandaar de term low-code of soms ook no-code. Gebruikers kunnen blokkenschema’s en elementen slepen naar het canvas. Vervolgens is het een kwestie van finetunen en publiceren. De applicatieontwikkeling gaat via low-code tot wel 6 keer sneller dan via de traditionele methode.

Welke mogelijkheden biedt low-code?

Bijna elke denkbare (mobiele) applicatie kan gebouwd worden met een low-code platform. Het platform kan ook ingezet worden om bestaande (legacy) systemen uit te breiden, te vernieuwen of te koppelen met andere externe systemen. Van bekende systemen van SAP, IBM en Microsoft tot elk ander systeem dat beschikt over een eigen database of webservice – REST of SOAP. Low-code platformen kunnen eenvoudig een koppeling maken met een webservice of een webservice beschikbaar stellen met uitgebreide (Swagger) documentatie. Met behulp van een database connector kan eenvoudig data uit elk type database ontsloten worden binnen een met low-code ontwikkelde applicatie.

Wat zijn de voordelen van low-code?

Er zijn tientallen redenen om een low-code platform te gebruiken, de belangrijkste drie zijn:

1. Lagere kosten

Het grootste voordeel van low-code is dat er niet meer handmatig code “geklopt” wordt. Ontwikkelen gaat zoals gezegd op een intuïtieve en visuele manier. Het ontwikkelen, aanpassen, opschalen en onderhouden van een business app gaat op deze manier veel sneller. Dit zorgt voor minder ontwikkeluren en dus lagere ontwikkelkosten.

Neem als voorbeeld de ontwikkeling van een mobiele app op de traditionele methode. Stel dat drie ontwikkelaars hier zes maanden aan werken. Een vergelijkbaar ontwikkeltraject wordt met een low-code platform teruggebracht tot 1 à 2 maanden met twee ontwikkelaars. Dat is al snel een besparing van meer dan anderhalve ton.

Daarnaast betaalt een low-code platform zichzelf uit nadat een applicatie in gebruik is genomen. Zodra een applicatie in gebruik is, komen er nieuwe wensen vanuit de business en markt. Met behulp van een low-code platform kunnen deze wensen in minder tijd worden gerealiseerd. Bijkomend voordeel is dat bij ingrijpende veranderingen het platform test of de applicatie blijft werken.

2. Minder bugs

Minder code = minder bugs. Daarnaast voorzien de meeste aanbieders van low-code platformen uitgebreide debug mogelijkheden. Veel van dit werk gebeurt automatisch. Alsof een robot over je schouder meekijkt en checkt of er geen fouten ontstaan. Dit verkleint de kans op bugs drastisch.

Minder bugs is minder irritatie voor de gebruiker. Bovendien zijn zij minder tijd kwijt aan het melden van bugs door de feedback-knop, die vaak vanuit het platform beschikbaar is. Zo zijn bugs eenvoudig te melden en weet de ontwikkelaar direct waar, bij wie en hoe het probleem zich voor heeft gedaan. Dat vereenvoudigt en versnelt het oplossen van de bug.

3. Sneller ontwikkelen, meer tijd voor innovatie

Doordat ontwikkelaars veel minder tijd kwijt zijn aan het ontwikkelen van apps, geeft het tijd om vooruit te denken en nieuwe ideeën te testen. Hierdoor zie je ook een nieuw soort ontwikkelaar ontstaan. Hij of zij is veelal minder technisch, maar juist meer gericht op de business. Dit zorgt voor nog meer betrokken ontwikkelaar bij de bedrijfsdoelstellingen. Dit is ook mogelijk omdat visueel ontwikkelen veel toegankelijker is dan traditioneel code kloppen. Elke tech-savy medewerker kan leren ontwikkelen in low code.

Waarom gebruikt nog niet elke developer low-code?

Traditioneel ontwikkelen geeft ontwikkelaars veel vrijheid. Bij low-code platformen kies je kant-en-klare blokken en wordt de code voor je gegenereerd. Developers vrezen dat ze op deze manier minder vrijheid hebben en dat ze niet meer de regie hebben op het ontwikkelproces. Dat is niet waar. De praktijk leert dat meer dan 90% van een bedrijfsapplicatie sneller en kwalitatief beter ontwikkeld worden via low-code. De mogelijkheid om eigen widgets en modules te ontwikkelen geeft de traditionele ontwikkelaar de flexibiliteit die hij gewend is.

Verder is er angst voor een lagere kwaliteit van de ontwikkelde applicatie. Low-code platformen zijn zo eenvoudig dat ook mensen met geen of weinig (ontwikkel)ervaring een app kunnen ontwikkelen. In de ogen van een ervaren traditionele ontwikkelaar kunnen deze onervaren ontwikkelaars alleen meer kwaad dan goed doen. Het tegendeel is echter waar. Doordat een low-code platform de integriteit constant controleert, is de kwaliteit juist hoger en de kans op (fatale) fouten lager.