De IT-wereld beschikt over veel termen en afkortingen. Eén veel gebruikte term in applicatieontwikkeling is API. Wanneer mensen dit horen, denken ze vaak aan aapjes. Uiteraard is dit niet wat het betekent. De afkorting staat namelijk voor Application Programming Interface. Wat betekent dit nou eigenlijk? 2 voorbeelden van een API.

De term API

De term API wordt gebruikt wanneer een applicatie op een standaard en gedocumenteerde manier functionaliteit van de applicatie beschikbaar stelt voor de buitenwereld. Het is kortweg, een manier waardoor applicaties met elkaar kunnen praten. Voor een technische uitleg zie Wikipedia.

Hoewel API’s al bestaan sinds de uitvinding van de computer, heeft het de laatste jaren een vlucht genomen op het internet. Een mobile app staat tegenwoordig zelden op zichzelf. In vrijwel alle gevallen maakt het een connectie met andere applicatie om bijvoorbeeld informatie op te halen of op te slaan. Deze connectie komt tot stand via een API.

Voorbeelden van een API

De datingapp Tinder gebruikt de API van Facebook om je profielgegevens op te halen en aan je datingprofiel toe te voegen. Een ander voorbeeld is een mobiele app om bonnetjes te scannen. De scans worden doorgestuurd naar je online boekhoudpakket. Die onderlinge communicatie komt tot stand door een API. Bovenkant formulier