Iedereen kan een eigen applicatie ontwikkelen via het low-code platform van Mendix. Zo’n dertig enthousiaste collega’s, met en zonder IT-ervaring, hebben dit aan de levende lijve ondervonden. Lees snel wat zij in een aantal uur hebben ontwikkeld.

Iedereen is een maker. Dat is het motto van Mendix, leverancier van een low-code platform. Bij Axians geloven wij daar ook in. Wij gebruiken het platform om snel (maatwerk) applicaties voor klanten zoals Van Schie te ontwikkelen. Daarbij vinden wij het belangrijk dat ook hun medewerkers met low-code leren werken, zodat zij ook de kennis en kunde in huis hebben om nieuwe features aan de app toe te voegen. Dat zijn de zogeheten citizen developers. Practice what you preach. Zo’n dertig collega’s kwamen op een zonnige lentedag na werktijd op het hoofdkantoor van Mendix bijeen om hun eerste stappen in low-code te zetten en een eigen app te ontwikkelen.

Laten we eerst even teruggaan naar de basis van applicatieontwikkeling. Bij programmeren denk je al snel aan zwarte beeldschermen gevuld met fluoriserende code. Dat is jarenlang de norm geweest, maar sinds een aantal jaar doet low-code zij intrede in de markt. Hierbij bouw je een app door simpelweg bouwstenen naar het canvas te slepen. Low-code biedt hierdoor een intuïtieve en visuele manier van ontwikkeling.

Low-code ontwikkeling

Voordelen van low-code

Waarom zou je kiezen voor low-code? Doordat je kant-en-klare blokken gebruikt, kan een programmeur in razendsnel tempo een applicatie ontwikkelen. Daarnaast is de technologie door het visuele aspect ook zeer toegankelijk voor mensen zonder een IT-achtergrond. De business kan via low-code snel een idee uitwerken tot een app. Bovendien biedt deze technologie kansen voor de business en IT om beter samen te werken. Tot slot zorgt de leverancier van een low-code platform voor de technologie. Dat betekent dat de producten altijd voorzien zien van de laatste (beveiligings)updates. Zo hoeven kunnen gebruikers vertrouwen op de onderliggende technologie en hoeven ze zich ‘enkel’ te richten op de ontwikkeling van hun applicatie.

Low-code zelf ervaren

Bij Axians werken we al jaren met Mendix voor applicatieontwikkeling. Zo ontwikkelden we een applicatie voor sportinstructeurs waarin zij de nieuwe choreografie van hun lessen kunnen instuderen en hielpen we Van Schie om hun verhuurproces van materieel te optimaliseren. Om te bewijzen dat low code echt zo makkelijk is voor zowel IT’ers als de business, nodigden we collega’s uit om hun eerste applicatie te ontwikkelen. Op het hoofdkantoor van Mendix, dat pal gelegen is naast de Erasmusbrug, kwamen zo’n dertig client managers, consultants, marketeers en developers bijeen.

Gebruiksvriendelijk

Gewapend met een laptop en een drankje uit een Mendix-mok gingen de collega’s aan de slag met low-code. Zij werden in twee groepen opgedeeld: mensen met en zonder codeer-ervaring. De niet-IT’ers bouwden in een paar uur tijd een portaal voor sales managers om de verkoopkansen te bekijken. Deze informatie was voorheen beschikbaar in een Excel-sheet en dit vormde de basis van de webapplicatie. “Het is mooi om te zien hoe je in zo’n korte tijd en met een paar stappen zo’n resultaat kunt neerzetten. Een low-code platform is tijdens de ontwikkeling gebruiksvriendelijk, maar het biedt ook veel gebruiksvriendelijkheid aan de eindgebruiker. Zo’n webapplicatie werkt beter dan een Excel-sheet en het biedt de mogelijkheid om meer functionaliteiten te ontwikkelen”, was de conclusie van een client manager.

De niet-IT’ers ontwikkelen een verkoopportal met Mendix

Eenvoudig

De groep met programmeurs maakt voor hun restaurant Sushi & Poke Bowl een applicatie voor klanten om een online bestellingen te plaatsen. Hier kwamen complexere zaken zoals API-koppeling aan bod. De collega’s waren onder de indruk van het eenvoud van Mendix. “Ik had nooit verwacht dat low-code zo intuïtief zou werken. Het werkt echt een stuk makkelijker dan normaal programmeren. Door het slepen van bouwblokken is het bovendien een stuk sneller. Ook de webservice-koppeling was met Mendix in enkele minuten gerealiseerd. Dit smaakt zeker naar meer. Ik denk al na over hoe we Mendix slim kunnen inzetten bij onze klanten waar tegen integratie en grafische interface vraagstukken aanlopen”, vertelde één van de programmeurs enthousiast.

Onze collega’s hebben genoten van een avondje programmeren low-code. Benieuwd wat deze technologie voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek en laat ook jouw collega’s duiken in de wereld van Mendix.

 

 

Maak kennis met low-code

Wil je meer weten over de mogelijkheden van low-code? Neem gerust contact op met een van onze experts door te mailen naar bob.vanderpanne@axians.com of bel ons op 0172 – 785 464. We helpen je graag!